13 întrebări după ce am citit mărturiile lui Ilan Șor

sor foto zdg.md

Scris de Mariana și Dorin Galben.

Am citit mărturiile primarului de Orhei, Ilan Șor, care spune că a fost hărțuit vreo 5 ani de politicianul Vlad Filat, actual învinuit de participarea la furtul secolului din sistemul bancar moldovenesc. În timpul lecturii ne-au apărut mai multe întrebări.

 1. De ce Ilan Șor abia acum a mărturisit totul procuraturii? Conform mărturiilor, prima dată i-a dat mită lui Vlad Filat în 2010 în sumă de jumătate de milion de dolari și cadouri în sumă de 30 de mii de euro.
 2. Ce câștiguri are Ilan Șor dacă el doar pentru a-l mitui pe Vlad Filat a cheltuit 250 de milioane de dolari în 5 ani? Interesant, pe câți i-a mai mituit primarul de Orhei în această perioadă?
 3. În mărturiile lui Șor apare și consilierul președintelui, Ion Păduraru, ca intermediar între Vlad Filat și compania Le Bridge încă în 2010, când această companie deținea monopolul asupra rețelei duty free din țară. Șeful statului s-a autosesizat cumva?
 4. Oare fostul deputat democrat și ex-prim-vicepreședintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a fost unicul care s-a îngrijorat de situația de la BEM? Potrivit mărturiilor sale, Vlad Plahotniuc i-a promis lui Ilan Șor probleme foarte mari dacă nu vor fi reîntorși banii în BEM. De ce Vlad Plahotniuc nu a acționat când a aflat cât de rea este situația?
 5. De ce Ilan Șor a ales să meargă pe calea mituirii și acordării de cadouri ca să-și dezvolte afacerile? De ce a cedat presiunilor când a fost amenințat că va fi rupt contractul cu Avia Invest de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău? Oare toate afacerile acestuia sunt legale?
 6. Ilan Șor consideră că ar trebui și el să fie tras la răspundere pentru acordarea de mită?
 7. Dacă sunt adevărate mărturiile lui Ilan Șor, oare Vlad Filat chiar credea că nu va fi tras niciodată la răspundere pentru ilegalitățile comise?
 8. Cât de mult trebuie să se ridice puterea la capul unui politician ca să fure ca în codru? Și acestea sunt mărturiile unui singur personaj. Dar vă imaginați câți s-au adresat la Vlad Filat în această perioadă pentru servicii și favoruri?
 9. Din mărturii mai aflăm că ultima mită acordată lui Vlad Filat de către Ilan Șor a avut loc pe 10 octombrie curent, în valoare de 20 de milioane de lei pentru „necesitățile partidului”. Ce fel de necesități o fi având PLDM în această perioadă? Oare nu trebuiau susținute niște proteste?
 10. Din mărturii reiese că și Iurie Leancă, ex-prim-ministru, era la curent cu ceea ce făcea Vlad Filat. El de ce nu a sesizat organele de drept, opinia publică, și nu a părăsit atunci Partidul Liberal Democrat? De ce acceptase să facă toate procedurile ca Ilan Șor să fie numit consul onorific în Federația Rusă? Nu o fi fost și el „mulțumit” cu ceva?
 11. Oare chiar Vlad Plahotniuc a stat calm într-o parte și a urmărit cum Vlad Filat fură sau ia mită cu duiumul pentru a lua decizii pentru interesul unuia sau altuia?
 12. Câți alde Ilan Șor au ales să meargă după protecție la Vlad Plahotniuc, care potrivit declarațiilor aceluiași Vlad Filat, deține controlul asupra întregului sistem justițiar – procuratura și instanțele de judecată.
 13. Cine a avut interesul ca mărturiile lui Ilan Șor să ajungă în presă?

P.S.: Credem că vecini de celulă cu Vlad Filat trebuie să fie Vlad Plahotniuc, Ilan Șor și alții care au falimentat țara.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s