Nu mai lăsați bacșiș la chelneri, să trăiască și ei din salariu

bacsis

Habar nu am de unde a apărut acest obicei, dar atunci când te duci într-un local, la final, neapărat trebuie să-i lași bacșiș chelnerului care te-a deservit. Evident că poți să nu-i lași nimic, dar dacă ești înconjurat de câțiva prieteni/colegi/cunoscuți, ăștia se uită chiorâș la tine, de parcă ar întreba: „Ce-i cu tine omule? N-ai bani? Ești sărac? Mori de foame?”. Stresantă situație!

Uneori am bani, alteori nu, dar niciodată nu ard de nerăbdare să-i las chelnerului 10-20 de lei pentru că m-a deservit frumos. Până la urmă, asta este munca lui. Mulți însă lasă bacșiș ca semn de mulțumire pentru amabilitate. Acum mă întreb de ce, atunci când întorci biletul de călătorie taxatorului din troleibuz, se consideră că dai mită?!

Pentru munca lor, chelnerii primesc un salariu, care, de multe ori, este peste cel mediu pe țară. Din bacșiș ei își dublează remunerările lunare și trăiesc mai bine decât o bună parte dintre oamenii care le lasă acești bănuți. Se zice că dacă nu-i lași nimic chelnerului, data viitoare el poate să-ți aducă comanda cu întârziere sau chiar să-ți scuipe în mâncare.

Dacă noi totuși lăsăm bani chelnerilor, de ce n-am lăsa și taxatorilor din troleibuze/autobuze, șoferilor, măturătorilor, vânzătorilor etc?! Ei tot prestează anumite servicii, iar majoritatea o fac foarte bine și sunt destul de amabili. De multe ori am auzit că în statele europene sau în SUA, bacșișul, pe care îl lasă oamenii, este de 15-20 la sută din costul consumației. Am impresia că noi ținem pasul cu europenii și americanii doar la acest capitol și uităm de faptul că salariile lor le permit acest lucru, iar ale noastre nu prea…

Lucrul cel mai revoltător, care m-a făcut să scriu acest text, este faptul că în Chișinău au apărut câteva localuri unde angajații introduc bacșișul direct în nota de plată, fără să informeze consumatorul. Acesta variază în funcția de ce sumă s-a consumat. Cu cât cifra este mai mare, cu atât bacșișul devine mai dolofan. Să fiți atenți când primiți nota!

Știu că fiecare este în drept să aleagă dacă vrea să-i lase ceva unui chelner sau nu, dar vă rog frumos, nu vă mai uitați straniu la oamenii care nu fac acest lucru.

Dorin Galben

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s