Un fel de retrospectivă

Recent am fost îndemnată de Radio Europa Liberă să fac un fel de retrospectivă a anului care a trecut. Redau mai jos unele idei despre ceva evenimente din anul 2014. (Poate la bătrânețe voi citi și-mi voi aminti cum gândeam eu când eram tânără și frumoasă 😀 )

2014

Rezultatul alegerilor a fost neaşteptat pentru mine. Atunci, în ziua alegerilor, vorbeam cu o colegă din presă şi îi spuneam că sunt convinsă de faptul că socialiştii nu vor ajunge în Parlament. Seara nu-mi venea a crede ochilor. A doua zi mi-a venit ideea că în Parlament vom avea o alianţă de partide pro-europene, o alianţă slăbuţă, dar care va fi totuşi, şi două opoziţii grase formate din socialişti şi comunişti. Acum nu mai este clar dacă Partidul Comuniştilor va fi în opoziţie, acum încă nimic nu este clar şi aceasta mă sperie. Din punctul meu de vedere, rezultatul alegerilor este aşa cum este deoarece oamenii au reacţionat negativ la reformele lansate. Tinerii, care nu au ajuns să studieze „la drept”, ci au trebuit să aleagă o şcoală profesională sau să meargă la armată fiindcă nu au susţinut examenele de bacalaureat, s-au răzbunat astfel pe reformele în educaţie lansate de ministrul Maia Sandu. Agricultorii, care nu s-au obosit să caute timp de 20 de ani alte pieţe şi au rămas cu fructele pe copaci după ce Rusia s-a supărat pe noi, aşa s-au răzbunat pe cei care au semnat Acordul de Asociere cu UE. De asemenea au votat împotriva partidelor pro-europene cetăţenii care fie lucrează în Rusia, fie trăiesc din banii trimişi de rudele care muncesc acolo, deoarece s-au speriat că dacă mergem în continuare cu europenii li se va închide definitiv drumul spre Rusia. Dar cred că oamenii trebuie să înţeleagă că nu putem veşnic copia la examene, nu putem vinde fructe şi legume doar pe o singură piaţă şi nu putem veşnic munci departe de casă, trebuie să înţeleagă că prin votul lor pot crea o generaţie de oameni care consideră înjositor să copieze la examene, iraţional să se bazeze pe o singură piaţă de export şi nenormal să conteze doar pe banii trimişi de rudele care se spetesc muncind printre străini.

Relaţia cu Rusia îmi pare foarte complicată. Mi s-a creat impresia că e pentru prima dată în istoria sa când Moldova s-a revoltat şi a făcut ceva ce nu place Kremlinului. Am citit recent într-un articol de presă cum un om simplu a declarat că noi, cei din Moldova, am fost deja cu ruşii, am văzut ce ne pot oferi, am văzut cum e, şi e timpul să încercăm şi altceva. Eu sunt de acord. Nu putem să fim la infinit servilii Rusiei. Da, concetăţenii noştri merg dincolo la muncă, dar ei nu primesc acolo bani degeaba, ei muncesc, iar dacă Rusia n-ar avea nevoie de muncitori demult i-ar fi interzis pe teritoriul său. Nu, Rusia nu ne face nouă o favoare acceptând muncitori moldoveni. Da, noi cumpărăm gaz din Rusia. Şi accentul îl pun pe termenul „cumpărăm”. Nu ni se dă degeaba, nici măcar nu-l primim mai ieftin, plătim pentru el, respectiv nu suntem datori cu nimic, nu trebuie să ne simţim vinoveţi fiindcă am decis să încercăm cum e să trăim cu şi ca europenii. Dacă vrem să fim un popor respectat trebuie să refuzăm să ne închinăm, trebuie să fim stăpâni pe soarta noastră, să nu mai acceptăm ca cineva să ne dicteze ce să facem.

Apropierea de UE e un scop pe care sper să reuşim să-l atingem cât de curând posibil. Aş vrea să-mi văd ţara fie integrată în Uniunea Europeană, fie într-o relaţie foarte apropiată care ne-ar permite să devenim un stat la fel de bogat precum Elveţia sau Norvegia spre exemplu. Datorită ambasadorului nostru în Estonia şi soţiei sale, Victor şi Viorica Guzun, cunosc multe despre acest stat mic fără să-l fi vizitat încă. Am rămas impresionată când am citit despre un sătuc din Estonia în care locuiesc 550 de persoane. Fotografiile ne arătau o localitate cochetă, curată şi prosperă. Numai gândiţi-vă, 550 de persoane, cât un liceu mic din Chişinău. Estonia în general este o ţară impresionantă pentru mine. O ţară care are 1,5 milioane de locuitori, dar care s-a împotrivit Rusiei, care a ales vectorul de dezvoltare externă integrarea europeană. Acum Estonia ne poate oferi un exemplu minunat cum putem avea o guvernare electronică, un exemplu cum satele, chiar foarte mici, nu rămân nepopulate, în care oamenii iubesc să locuiască. Am auzit că şi din Estonia cetăţenii merg la muncă în alte state, mai mari, dar revin acasă fie în fiecare seară, fie în fiecare săptămână. Nu cred că vreun concetăţean de-al nostru, care spre exemplu munceşte în Italia, dar îşi are părinţii şi fraţii aici, în Moldova, nu ar dori să poată reveni în fiecare vineri seara să-şi vadă oamenii apropiaţi ca luni să fie din nou la muncă. Iar eu cred că odată cu apropierea de UE vom avea la noi tot mai multe companii aeriene, care vor concura şi vor propune bilete la avion tot mai ieftine, eu sper că vor apărea companii feroviare care vor dori să investească în construcţia unei linii de cale ferată pe care să circule nişte trenuri super-rapide care să ne ducă în câteva ore la Paris, la Madrid sau la Lisabona, iar noi să ne permitem din salarii să călătorim. Eu sunt foarte optimistă şi cred că apropierea de UE ne va permite să promovăm ţara, să atragem turişti cărora să le arătăm podgoriile noastre, monumentele naturale, să-i servim cu bucate tradiţionale şi să le arătăm ce obiceiuri avem. Nu înţeleg de ce oamenii nu vor să viseze la un viitor frumos.

Şi acum să fiu un pic şi realistă. Nu va reuşi niciun oficial european şi nici măcar toţi oficialii europeni sau americani, sau oricare alţi oficiali luaţi împreună, să ne facă viaţa mai frumoasă dacă noi vom sta cu mâinile în şolduri şi nu vom face nimic. Spre exemplu capitala Lituaniei, Vilnius, e un oraş ca o poveste, frumos şi curat. Pe stradă acolo nu găseşti coşuri de gunoi mai multe decât prin Chişinău, însă mergând aşa, prin oraş, am observat doi tineri care s-au oprit lângă un coş şi au stat acolo cât timp unul din ei s-a şters cu un şerveţel pe faţă şi pe mâini, şi au mers mai departe doar după ce a aruncat şerveţelul în coş. Cât timp nu vom avea în cap ideea că nu este bine să arunci pe jos gunoiul nu va reuşi nimeni să ne facă ţara mai curată. Un alt exemplu, în Berlin, capitala Germaniei, am rămas impresionată de un parc lângă care locuiam. În parc erau tot felul de chestii pentru copii, leagăne, tobogane etc. Oare cât timp la noi ar rezista așa un loc absolut deschis? Seara stăteam în acest parc şi vedeam cum ieşeau iepurii să mănânce iarbă. Da da, în parcurile din Berlin cresc în libertate iepuri, şi nimeni nu-i aleargă, nu încearcă să-i prindă. Animale fără stăpân nu am văzut deloc în Berlin, însă câini am văzut mulţi, practic fiecare al doilea locuitor avea câine, şi foarte puţini câini de rasă am observat. Toți circulă acolo cu transportul public, se deplasează până la stații fie de autobuze și troleibuze, fie de tramvai sau metrou , nu există microbuze deloc. Cred că vom trăi mai bine atunci când nu ne vom plânge că nu avem microbuz până în poartă. Alt oraș european care m-a cucerit este Iașiul. Nu e capitală, dar e o bijuterie de oraș. Foarte drăguț și îngrijit. Mi-aș dori foarte mult să arate Chișinăul la fel de bine, iar pentru aceasta trebuie să începem cu noi, schimbarea să înceapă în creierele noastre, și aceasta se pare e cel mai greu. Dacă am fi pornit pe calea spre UE atunci, în 1991, poate astăzi am fi trăit ca oamenii din Lituania sau Estonia.

Mariana Galben

Anunțuri

2 gânduri despre &8222;Un fel de retrospectivă&8221;

 1. „Aş vrea să-mi văd ţara fie integrată în Uniunea Europeană, fie într-o relaţie foarte apropiată care ne-ar permite să devenim un stat la fel de bogat precum Elveţia sau Norvegia spre exemplu.”

  Теперь для меня стало ясностью, почему вы выбирали ПЛДМ. И мне вас стало дважды жалко, потому что из-за вашего незнания истории ЕС и очень сильного заблуждения в этом вопросе, вы и такие же как вы отдали страну в руки непонятно кого, которые вам навешали макароны на уши про Швейцарию, Норвегию и разворовали остатки всего что имела Молдова до нынешней власти. Чтоб вы понимали, страны о которых вы упоминаете в своей заметке и рассуждениях сохранили независимость и развивают себя сами, свои умом и трудолюбием!

  Норвегия, Исландия, Швейцария и Лихтенштейн не являются членами ЕС, однако входят в Шенгенскую зону. https://ru.wikipedia.org/wiki/Европейский_союз

  Шенгенская зона так же для вашего развития:
  Совокупная территория государств, полностью применяющих Шенгенское законодательство, и участников де-факто, за вычетом изъятий составляет так называемую Шенгенскую зону, то есть, пространство, на котором передвижение людей происходит максимально беспрепятственно, без проводимого на постоянной основе паспортного контроля.

  Внутренние границы государств-членов зоны, согласно законодательству ЕС, допускается пересекать в произвольном месте (то есть не только в обозначенных пограничных переходах) гражданам (подданным) любых государств.
  https://ru.wikipedia.org/wiki/Шенгенское_соглашение

  Мой вывод: ПЕЧАЛЬ БЕДА, если наше население думает так же как и вы.

 2. 1. Dragă anonim, în postare scrie aşa: „Aş vrea să-mi văd ţara fie integrată în Uniunea Europeană, fie într-o relaţie foarte apropiată care ne-ar permite să devenim un stat la fel de bogat precum Elveţia sau Norvegia spre exemplu.” Prespun că din cauza că nu cunoaşteţi româna a fost greu să înţelegeţi. Cum credeţi, de ce am menţionat anume aceste două ţări? Acolo scrie clar, „fie integrată în UE, fie într-o relaţie foarte apropiată … să devenim un stat la fel de bogat precum Elveţia şi Norvegia”. A doua parte a propoziţiei subliniază faptul că putem să nu devenim membru al UE, dar să ne dezvoltăm alături de comunitatea europeană pentru a deveni stat bogat ca altele care nu sunt membre ale UE.

  2. Cred că citiţi cam rău. Eu nu am votat pentru PLDM. Eu am scris clar, am votat pentru PL (Partidul Liberal).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s