Vreţi presă de calitate? Cereţi informaţii de calitate!

Imagine

Text scris şi expus pentru emisiunea „Blog radiofonic” de la postul Radio Chişinău.

Merităm presa, pe care o avem?  Da, o merităm. Probabil, nu în zadar i se zice puterea a 4-a. Aceasta într-un mod indirect tot de cetăţeni este formată. Voi, cei care consumaţi informaţia, ne stabiliţi nouă, jurnaliştilor, agenda de muncă.

Dacă citiţi ştirile unui portal de 2 bani, lipsite de credibilitate, nu puteţi declara că toată presa din Moldova este de nimic. În schimb, dacă nu aţi mai accesa titlurile care conţin cuvinte gen: „Şocant”, „Excepţional”, „Nemaipomenit”, nu le faceți trafic şi la un moment dat, vor renunţa la acest mecanism ieftin de manipulare. De cele mai multe ori, informaţia șocantă, excepţională şi nemaipomenită se dovedeşte a fi un fleac, deci e o alegere a voastră, dacă o încurajaţi cu ajutorul unui click sau a unui like, share pe Facebook.

Consumatorul de informații din Moldova preferă știrile despre bătăile din Parlament, reacțiile unuia sau altuia la declarațiile aberante, la comentariile fără sens. Însă, atunci când autoritățile iau o decizie netransparentă, consumatorul dă vina pe presă că aceasta, vezi Doamne, i-a băgat pe gât informații de calitate inferioară, nu însă despre un proiect de lege important.

Păi, dacă astăzi faceți un milion de viziualizări unei știri neserioase despre îmbrâncelile deputaților roșii cu cei verzi sau albaștri, este absolut normal ca mâine mai marii din redacție să-i ceară reporterului să prindă fiecare mișcare mai agitată a deputaților în detrimentul informațiilor despre legile votate. Timpul pentru jurnalul informativ este limitat, iar știrile cu bătăile aleșilor vor ajunge pe post în detrimentul celor nepopulare, de exemplu, cele despre legile adoptate.

Presa noastră este leneşă, nu toată, să fie clar de la bun început, nu generalizez, dar o bună parte din jurnalişti aşteaptă să le cadă informaţia ”mură în gură” şi ei doar să o disperseze în public. Instituțiile media exagerează cu senzaţionalul, cu breaking news-urile, iar jurnaliștii scriu știri inspirate din anunțurile politicienilor pe conturile de facebook. Jurnalismul moldovenesc este unul pueril, mai avem multe de învățat de la colegii din străinătate, unde se face jurnalism de calitate.

Da, avem presa, pe care o merităm. Și acum nu mă refer doar la consumatorii de informații, ci și la surse. La capitolul deschidere față de presă în Moldova majoritatea instituțiilor de stat șchiopătează rău.

Deseori, auzim cum un ministru sau altul se plânge de difuzarea informațiilor eronate despre activitatea sa de către presă. Păi, sigur, dragii noștri guvernanți, dacă la solicitări oficiale primim răspuns în 2 săptămâni, iar uneori chiar întârziați și mai mult, noi, jurnaliștii suntem nevoiți să operăm cu datele, pe care le găsim fără ajutorul domniilor voastre. De aici apar erorile noastre și nemulțumirile voastre. Jurnalismul înseamnă operativitate și dacă eu identific o temă interesantă, atunci îmi doresc să obțin informațiile cât de curând posibil, nu atunci când tema este una consumată. Dacă nu-mi dați voi informația, atunci eu voi apela la experți sau alte surse care îmi vor vorbi în defavoarea voastră.

Eu pot remarca faptul că această promblemă are 2 capete. Moldova are presa, pe care o merită, și presa are Moldova pe care o merită la rândul său. Mass-media, pe lângă informare, mai are rolul și de educare a publicului. Respectiv, dacă ne intoxicăm publicul doar cu informații despre accidente și morți, despre deputați care se bat, despre vedete care ba se căsătoresc, ba divorțează, să nu ne mire de ce ne aflăm într-o societate anormală și depravată. Desigur, știrile precum că totul este bine și frumos nu aduc multe vizualizări. Până la urmă, nici jurnaliștii n-au prea multă dorință să le scrie. Știm, presa trebuie să semnalizeze neregulile. Sunt de părere că strecurând printre toate știrile negative difuzate zilnic și câte o informație pozitivă, ne putem face bine și nouă, jurnaliștilor, dar și oamenilor care consumă informații și să le insuflăm că nu e chiar totul pierdut în Moldova.

Eu vreau să ajung în ziua când presa și societatea noastră să se merite una pe alta, dar în sensul pozitiv, și să se completeze reciproc.

Mariana Galben

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s