Politica și mass-media în Moldova

mass

Azi am început să privesc serialul „House of Cards”. Aici e descris foarte bine cum politicienii DEȘTEPȚI folosesc jurnaliștii pentru a-și atinge scopurile. Scopurile personajului principal sunt meschine și el a apelat la o tânără jurnalistă cu ajutorul căreia și-a pus în aplicare planul de manipulare a opiniei publice, dar și a conducerii țării. Au de câștigat ambii – politicianul și jurnalista.

Privind episod după episod mă întrebam: În Moldova avem oare un politician la fel de deștept care să folosească mass-media pentru a-și atinge scopurile? În ultimii ani avem tot mai multă presă, mai mult sau mai puțin independentă. Sunt frecvente situațiile când un politician sau altul apelează la presă pentru a-și lustrui imaginea, aceștia plătesc pentru materiale „cicea” despre ei. Pfff, e o strategie atât de ieftină și de fără gust. E manipulare care se vede cu ochiul liber.

Iată aș vrea să știu dacă avem un politician cu adevărat deștept, ca și senatorul din „House of Cards”. Acesta îi oferea jurnalistei informații pentru materiale bombă, nu care să-i lustruiască imaginea, ci proiecte de legi scandaloase sau informații despre concurenții săi. Manipulare perfectă.

Anul 2014 este unul electoral în Moldova. Presa va avea mult de lucru (ceea ce mă bucură) 🙂 Pe lângă strategiile electorale ale partidelor, vreau să observ ce strategii  de lucru cu mass-media vor pune în aplicare politicienii mai mult sau mai puțin deștepți de la noi.

Eu vă rog, renunțați la lustruirea imaginii cu ajutorul jurnaliștilor. Arătați jalnic atât în fața jurnaliștilor care trebuie să o facă, cât și în fața alegătorilor care au câțiva gărgăuni în cap și înțeleg cine sunteți de fapt. Nu țin să-i fac reclamă serialului „House of Cards”, dar dacă aveți constipație de idei cum puteți folosi presa în folos propriu vă recomand să-l priviți. 😉 Va fi mai interesant și pentru mine să-mi testez spiritul de observație.

Ah da, țin să subliniez, în Moldova este foarte, da foarte, puțină presă independentă. Când spun independentă nu mă refer doar la presa de partid sau cea a unui politician, mai este  i noțiunea de independență financiară. Or, presa independentă din punctul de vedere al politicii editoriale reușește cam greu să facă față cheltuielilor pentru existență. Deci și jurnaliștii își doresc să trăiască, de dorit bine, respectiv aceștia (desigur nu pot spune despre toți) vor tiraja știri și articole despre ce-i spune cel care plătește.

Pentru a evita manipularea mai mult sau mai puțin subtilă eu prefer să consum informația din mai multe surse mass-media. Dacă nu vă este lene și citiți știrile din mai multe surse veți fi informați corect și nu vă veți lăsa manipulați. 😉

Mariana Galben

P.S.: Al doilea Galben care moderează acest blog se cam face a uita să scrie aici, poftim un reportaj cu el unde vorbește despre presă (în 2 locuri zice și despre niște politicieni) 🙂

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s