În Moldova, toţi cui nu-i este lene dictează presei ce să scrie

Imagine Au de la o vreme oamenii din Moldova o plăcere deosebită de a comenta ce trebuie să scrie presa – ba că jurnaliştii scriu doar prostii, ba că evită să scrie despre bine, ba că se bagă în sufletele oamenilor, ba că manipulează, ba că difuzează minciuni. Toate oalele se sparg în capetele jurnaliştilor.

M-a ajuns cuţitul la os la sfârşitul săptămânii trecut, când un grup de profesori de la „renumitul” liceu „Mircea Eliade” din Chişinău, unde părinţii trebuie să plătească peste 6 mii de lei într-un aşa-numit fond al liceului, au ieşit în faţa presei ca să spună … că presa este rea, că e folosită pentru anumite interese. Eu cred că s-au învrăjbit profesorii atât de tare împotriva presei deoarece unul din părinţii care a comunicat publicului ce sume trebuie să dea în „fond” este jurnalist.

La conferinţa de presă a venit şi un elev care ne-a reproşat, nouă, jurnaliştilor, că nu scriem despre locurile lor la olimpiade, despre reuşitele lor mari la bacalaureat, despre ce profesori buni au. Pffff… Oameni buni, haideţi să recunoaştem, câţi din noi se uită la ştiri genul „10 elevi de la Mircea Eliade au luat 10 medalii la olimpiada cutare”, sau „Liceul Mircea Eliade are cea mai mare medie la examenele de BAC”, sau „În liceul cutare sunt cei mai instruiţi profesori”? Câţi? Vor privi/citi/căuta astfel de ştiri elevii cu medalii, părinţii şi prietenii lor, profesorii şi… cam atât. Pe publicul larg îl doare în cot de reuşitele voastre. E ceva absolut normal ca nişte elevi, care se consideră că învaţă într-un liceu „de elită” să aibă medalii la olimpiade şi reuşite bune la BAC. Şi este absolut anormal ca la o instituţie de stat, la care se învaţă GRATUIT, să se perceapă „taxe” ca la o facultate. Iată de ce informaţia despre „fundaţia instituţiei” a trezit aşa un interes.

Un alt caz care m-a făcut să apar pe blog: „relaţia” dintre doi oameni care se doresc viitori politicieni de succes – Domnica Cemortan şi Renato Usatîi. Am vrut nici să nu acord atenţie la aceasta, dar e imposibil, facebook îmi arată absolut totul ce publică Usatîi. Deci, mă refer la o conversaţie pe skype cică dintre cei doi, făcută publică de dumnealui. Acolo Domnica Cemortan îi cere lui Renato Usatîi să scrie pe facebook din nou că-s într-o relaţie şi citez „lasă presa şi oamenii să comenteze”. Of of. Stimabililor, presa care comentează relaţia voastră nu-i presă, ci bătaie de joc. Uitaţi-vă la instituţiile care se respectă şi care nu informează oamenii cu tot felul de tâmpenii, şi veţi vedea că „relaţia” voastră a rămas fără atenţie.

Nu-mi place, da, nu-mi place, să văd că presa tirajează tot felul de idioţenii, că acordă atenţia la tot felul de nimicuri (lucruri, dar şi oameni de nimic), dar avem multă mass-media, avem acces la toate punctele de vedere, şi nimeni nu ne impune să consumăm ştirile unora sau altora, avem libertate deplină, fiecare alege ce informaţie să consume după nivelul său de inteligenţă. Deci nu mai aruncaţi cu noroi în jurnalişti şi nu mai dictaţi voi despre ce să informeze ei publicul. Atunci când fiecare îşi va căuta de treaba sa toţi vor fi mai fericiţi şi mai informaţi.

Mariana Galben

P.S.: Şi ca să nu trag cenuşa doar la turta mea deoarece sunt din presă, recunosc, în Moldova este multă presă de doi bani (nu de doi galbeni 🙂 ), dar aceasta e de azi pe mâine, adică după ce vor trece alegerile se vor rări tot felul de portaluri şi ziare.

Reclame

Un gând despre &8222;În Moldova, toţi cui nu-i este lene dictează presei ce să scrie&8221;

  1. Oameni cu verticalitate în domeniul jurnalism sunt puțini și sunt remarcați, identificați de o mică parte a societății noastre.O mare parte din oameni, pur și simplu nici nu conștientitează că eronat înțeleg multe lucruri și evenimente expuse în presă sau TV. Rolul mass-media este determinant ca o forță motrică, care să trezescă societatea noastră din amorțirea în care a fost atîțea ani… E bine să gîndim liber, să pătrundem în esența celor auzite, văzute , iar dacă opinia ce ți-o formezi este aproape sau echivocă celei expuse de un profesionist, analist, ca și D-stră, vitorul tării noastre nu vă fi unul doar pe orizontală.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s