Despre dezinformare

Image

De draga dimineaţă de luni un post tv bate alarma că a fost exclusă din grila mai multor operatori de cablu şi că aceasta ar fi începutul campaniei electorale, iar televiziunilor incomode li se închide gura.

Am aşa o presimţire că de azi orice pârţ scăpat în ţărişoara noastră va fi analizat în contexul viitoarelor alegeri parlamentare. Dar nu despre aceasta voi scrie aici.

Acest post a găsit săptămâna trecută un proiect (!) de decizie al Consiliului Coordonator al Audiovizualului privind distribuirea obligatorie a posturilor de televiziune şi a început zarva că nu este în listă. E de menţionat că în listă sunt nominalizate 4 posturi (Moldova 1, TV Găgăuzia, TVR şi TV5), în rest se spune despre posturile cu acoperire naţională, posturile locale, un post de limbă română pentru copii, unul sportiv şi unul muzical tot în limba română. Da, reieşind din acest proiect vor fi difuzate Prime, 2Plus şi Canal 3 (care cică-s ale unui politician). Dar alte posturi precum Publika, ProTV, TV7, TVC21, EuroTV etc nu sunt menţionate, dar acestea nici nu au început a manipula spectatorii că nu sunt incluse în listă intenţionat.

Da, eu consider că acest post manipulează, şi o face urât. De ce ar trebui CCA să-l menţioneze special ca să fie distribuit obligatoriu?

Distribuitorii de programe TV sunt şi ei agenţi economici, exact ca şi JurnalTV, ca Publika şi ProTV, ca Bucuria şi Franzeluţa (şi altele). Ar fi corect să i se ceară Franzeluţei să facă un tip de pâine fiindcă acesta îmi place mie? Ar fi corect Jurnalului să i se ceară să nu mai facă ştiri despre cât de rău este un anumit politician fiindcă aşa ar vrea acel politician? Ar fi corect unui operator să i se ceară să menţină în grilă un post dacă probabil constată că nu îi este convenabil?

Eu desigur nu susţin închiderea posturilor, lipsire de licenţă, ameninţarea jurnaliştilor, presiunile asupra mass-media incomodă. Dar manipularea opiniei publice cred că e un păcat mai mare.

Mariana Galben

P.S.: Sper că angajaţii simpli au înţeles că e manipulare zarva cu vina CCA şi au participat la protest doar pentru a nu rămâne fără un loc de muncă. Însă dacă au făcut parte la manipulare conştient sau nici nu şi-au dat seama că sunt manipulaţi, atunci halal.

Reclame

Un gând despre &8222;Despre dezinformare&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s