Dizabilitatea este o șansă, nu un handicap

Infrastructura accesibilă este cea lipsită de orice bariere arhitecturale

Рисунок4

Experiment: acești bărbați încearcă să demonstreze cât îi este de dificil unui om în scaun cu rotile să urce scările

Problema accesibilității pentru persoanele cu dizabilități din Republica Moldova este una destul de gravă, luând în considerație parcursul european pe care l-a luat țara noastră și care implică asigurarea respectării drepturilor tuturor categoriilor de persoane.

O infrastructură accesibilă înseamnă una lipsită de orice bariere arhitecturale, care permite unei persoane cu dizabilități să se deplaseze liber pe stradă, să ajungă în clădirile în care dorește, să beneficieze de serviciile de care are nevoie, etc.

Unele clădiri din Chișinău sunt dotate cu rampe de acces, transportul public a fost suplinit cu troleibuze accesibile, care pot fi utilizate de către persoanele cu dizabilități. Însă mai este mult de lucru la acest capitol, în special în ceea ce ține de sensibilizarea cetățenilor simpli și agenților economici care își construiesc punctele comerciale fără să ia în considerație necesitățile persoanelor cu dizabilități.

Proiectul „Acces pentru toți” vine să sensibilizeze factorii de decizie

Oricît de mult persoana cu dizabilitate și-ar dori să ducă un mod activ sau obișnuit de viață, să meargă la școală sau la serviciu sau în oricare altă locație, ea va fi împiedicată de infrastructura practic inaccesibilă persoanelor cu dizabilități.

Proiectul de anul acesta „Acces pentru toți” este o continuitate a proiectului ,,Liber în Acțiune” desfășurat în 2011 în cadrul căruia au fost desfășurate mai multe activități ce nemijlocit țin de accesul la infrastructura socială. Unul din produsul proiectului a fost elaborarea Hărții Accesibilitate http://www.motivatie.md/harta/, unde accesând putem găsi  locurile și clădirile accesibile sau mai puțin accesibile din orașul Chișinău.

Рисунок7

Autorii proiectului „Acces pentru toți”, și-au propus un șir de activități cu ajutorul cărora vor crește nivelul de conștientizare și sensibilizare a actorilor și factorilor de decizie care sunt direct implicați în oferirea accesului la infrastructura socială pentru persoanele cu dizabilități, dar și întreaga societate.

Un plus foarte mare al acestui proiect este formarea a 4 grupuri de inițiativă din orașele Chișinău, Edineț, Hâncești și Cahul, care vor fi formate ca grupuri de lideri, ce vor intreprinde acțiuni în regiunile sale.

Nu vrea să fie o povară pentru prieteni și familie

Elena Rățoi, o tânără care este în scaun cu rotile spune că pentru ea  accesibilitatea înseamnă în primul rînd informare.

„De multe ori am observat nedumerire sau mirare pe chipurile oamenilor atunci cînd le spui că nu poți intra în clădire din simplul motiv că nu-ți permit scările pe care le vezi la intrare, rampa prea abruptă și alunecoasă sau profilele metalice care ar ține locul unei rampe. Toate acestea au loc din necunoaștere și anume că persoanele cu abilități depline nu-și pun întrebarea cît de ușor este pentru o persoană cu dizabilități să parcurgă de una singură o distanță oricît de mică.

859280_456484777753370_677325411_o

Echipa „Citizen Reporter Moldova” în cadrul unui training cu același nume. În mijlocul grupului, în scaun cu rotile este Elena Rățoi.

Elena spune că proiectul „Liber în acțiune” reprezintă un mijloc bun de a aduce la cunoștința oamenilor că persoanele cu dizabilități vor să se simtă utile pentru societate, vor să participe în acțiuni sociale, vor să vadă rodul muncii lor, iar pentru asta au nevoie de foarte puțin: de oportunități, adică de accesibilitate.

„Consider că adaptarea infrastructurii la standardele corespunzătoare va permite persoanelor cu dizabilități, inclusiv mie, să nu mă simt dependentă de ajutorul cuiva. Astfel, nu va fi nevoie de fiecare dată cînd vrei să ieși undeva să deranjezi un membru al familiei, un prieten sau un simplu trecător de pe stradă. Trebuie să te simți plin de forțe și încrezut că o să poți ajunge acolo unde ți-ai propus”, subliniază Elena Rățoi.

Un bărbat care a reușit să depășească o perioadă dificilă din viața sa, este Dmitrii Kuzuk. Acesta este din Tiraspol și vine cu un mesaj de susținere către toate persoanele care sunt în scaun cu rotile și nu știu ce să facă mai departe.

6659_527310640641361_1281469859_n

Dmitrii Kuzik împreună cu Dorin Galben în timpul filmărilor unui reportaj în Parcul Central din Chișinău.

Raport: 1/3 dintre din rampele clădirilor evaluate sunt abrupte și alunecoase

Peste 3000 de persoane cu dizabilităţi locomotorii din mun. Chişinău sunt limitaţi în a avea acces la diverse servicii sociale. Majoritatea instituţiilor publice, dar şi private nu sunt adaptate necesităţilor persoanelor cu dizabilităţi locomotorii. Deşi în R. Moldova există acte normative ce ar soluţiona aceste probleme, nu există însă un mecanism de monitorizare şi obligare care să asigure accesul la infrastructură. Acestea sunt câteva din concluziile „Raportului de analiză a actelor normative şi standardelor tehnice în domeniul accesibilităţii pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii, elaborat de Asociaţia „MOTIVAŢIE” din Moldova.

Astfel, din cele 55 de clădiri evaluate (instituţii publice, farmacii, teatre, bănci sau blocuri de locuit), doar două clădiri sunt adaptate în totalitate necesităţilor persoanelor cu dizabilităţi locomotorii (rampe de acces, WC accesibil, uşi şi ascensoare largi, un interior spaţios). 24 de clădiri sunt parţial accesibile (există doar rampe de acces şi intrări accesibile). Cu toate că la 16 clădiri există rampe de acces, acestea nu corespund standardelor, sunt abrupte şi alunecoase. Iar 13 clădiri au fost evaluate drept neaccesibile, având scări la intrare, spaţii şi uşi înguste.

Рисунок8

O rampă abruptă în centrul Chișinău, pe care nu poate urca nici o persoană în scaun cu rotile, chiar fiind ajutată de cineva.

Potrivit legislaţiei nationale, autorităţile publice sunt obligate să asigure adaptarea infrastructurii fizice la necesităţile persoanelor cu dizabilităţi locomotorii. Realitatea arată însă că foarte puţine instituţii sunt adaptate conform standardelor internaţionale. În acest sens, autorii studiului menţionează că problema accesibilităţii depinde, în fapt, de dorinţa celor care poartă răspundere administrativă pentru neasigurarea acesteia.

După cum arată datele oficiale în Republica Moldova sunt încălcate mai multe drepturi și în acest sens pe 10 decembrie, de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, Organizația Amnesty International Moldova a organizat un flash mob în susținerea persoanelor cărora le-au fost încălcate drepturile. Mai jos găsiți o galerie foto de la eveniment:

IMG_0661

O voluntară aduce zeci de baloane, care la final urmează a fi lansat spre cer. Acestea sunt de culorile galben și negru pentru a reprezenta Organizația Amnesty International

IMG_0696

La flash mob participanții au cântat piesa „Imagine” de John Lenon, care este și imnul Amnesty International. Interpreții Adrian Ursu și Teodosie Bușilă au dar ton cântecului. La eveniment au mai fost invitați și alți interpreți, dar aceștia n-au venit

IMG_0689

Evenimentul a atras atenția multor jurnaliști, pentru că a fost organizat cu scopul de a atrage atenția societății asupra faptului că în RM sunt încălcate multe drepturi. De aceea printre participanți la flash mob au fost și unii reprezentanți ai mass mediei. Afară fiind destul de frig și evenimentul a durat în jur de 20 de minute

IMG_0711

La final participanții au lansat baloanele spre cer și au mers la sediul organizației la un fourchette. Însă la scurt timp baloanele s-au oprit în luminițile decorative, care au fost instalate în PMAN de sărbători

Dorin Galben, SSAJ, 2013

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s