Reguli de viață. Ștefan Sîrbu

1069318_580141405371456_134645544_nȘtefan Sîrbu, 22 de ani, istoric, student la Universitatea Ștefan cel Mare, Suceava

Vorbiți simplu, dar corect. În orice activitate, la orice întâlnire, fie ea de serviciu, între colegi, tot timpul apare cineva care tinde să vorbească ,,pur românește’’. Nu am nimic împotriva acestor persoane, bravo pentru atitudinea aceasta, evoluăm spre o lume diferită de rusisme. Dar, de și mai multe ori, după scurte demonstrații de ,,vorbire corectă’’ auzi: la masă – ,,Dă-mi  te rog o pătlăvică’’ (se are în vedere o roșie); sau  ,,Ce fer frumos ’’ (se are în vedere cerul). P.S.: Dacă tăceai , filosof rămâneai.

Un veac să trăiești, un veac să înveți. De cele mai multe ori , în drumul vieții noastre întâlnim oameni diferiți. Oameni de la care putem să învățăm câte ceva. Evident, de la unii mai mult , de la alții mai puțin, dar fiecare persoană pe care o cunoaștem, are un rol aparte pentru noi, precum și pentru evoluția noastră ca personalitate. Deci, nu neglijați pe nimeni, și învățați de la fiecare doar ceea ce este binevenit pentru voi.

Cei șapte ani de acasă între teorie și practică. Astăzi, când tehnologiile informaționale și mijloacele de comunicare evoluează cu pași mai mari pe zi ce trece, când toți au auzit și pretind că știu ce înseamnă UE și vor în UE, toată lumea susține că are 7 ani de acasă, dar, de fapt, doar o mică parte din toți aceștia sunt conștienți de semnificația reală a celor 7 ani de acasă. Oameni buni, nu înjurați când mergeți pe stradă numai din simplul fapt că cineva nu răspunde la telefon, nu strigați în cazul în care o persoană nu a procedat așa cum a-ți fi vrut, nu ignorați o persoană care vă roagă s-o ajutați să treacă strada, nu mai scuipați în stradă atunci cînd vă fumați țigările, etc. Dacă nu îi respectați pe cei din jur, dați dovadă de respect față de propria persoană.

Sunt inteligent, arăt bine… Mergem la mine acasă?! Stimați barbați, poate nu sunteți la curent, dar trăim într-o lume unde domină capitalismul, evident, contează inteligența și frumusețea, dar, nu în tot cazul e suficient, mai trebuie să ai și bani. Nu-i vorba că femeile ar fi materialiste, dar, banii sunt un plus.

Fiți direcți, încetați să mai bârfiți pe la spate. Desigur că, fiecare dintre noi are anumite calități, dar mai are și unele defecte. Deci, în cazul în care ai sesizat că prietenul/colegul are un defect, spune-i asta în față, și propune recomandări pentru a trece de asta. Nu mai bârfi cu ceilalți colegi, pentru că ulterior, prin intermediul ,,telefonului stricat’’ să ajungă informația la destinatar și să fie interpretată greșit.

Nu vorbi mai mult decât trebuie în unele situații… De cele mai multe ori ne ciocnim cu astfel de situații la liceu sau chiar și la facultate, când proful îți adresează o întrebare. În acele câteva secunde, când tu vrei să fromulezi un răspuns structurat, cineva începe să îndruge tot felul de prostii pentru a demonstra că este activ. Insuportabile astfel de persoane… Sau, într-o discuție, numai începi să îți exprimi punctul tău de vedere asupra unei probleme, că deja ești întrerupt de cineva. Să fie oare părerea lui/ei mai importantă? Vroiam să zic ceva aiurea eu?! Nu cred, dar, chiar și așa, am și eu dreptul la liberă exprimare.

Fii tu însuți, ai încredere în tine. În viața fiecăruia dintre noi, avem parte de experiențe plăcute, dar și de momente  mai puțin plăcute. Astfel, ezită să te plângi tot timpul când ai o problemă. Dumnezeu îi dă fiecăruia exact atât cât poate duce, și sunt experiențe în viață prin care trebuie să trecem, anume pentru că putem să le depășim și să tragem învățăminte după. Toate trec, trebuie doar să crezi în tine.

Trăiește-ți  viața. Activitățile pe care le-am avut până acum, mi-au adus în cale persoane de vârste diferite, cu gânduri și concepții despre viață, la fel de diferite de la o persoană la alta. Așadar, cum poți să spui la cei 14-15 ani pe care îi ai, că viața ta nu mai are sens fără el/ea, numai din simplul motiv că vă pare că v-ați îndrăgostit… Treziți-vă la viață! Iubirea, mai întâi de toate trebuie învățată, încercată și experimentată. Prima pasiune sau atracție nu reprezintă deloc expresia ei desăvârșită. Avem părinți, pentru care merită să trăim, să creștem ca personalitate, și ulterior, să fim exemplu pentru copiii noștri.

Mergi cu încredere în direcția viselor tale, trăiește-ți viața cu demnitate și fără regrete!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s