Toți așteaptă „posîlka” de la Italia

header

„Suntem un popor harnic” – se laudă moldovenii care nu fac nimic. Eu în asta nu mai cred.

Foarte des aud părinți care strigă în gura mare că ai lor copii au terminat o facultate, au făcut și un masterat și tot nu se pot angaja la lucru. Cel mai important e că acești părinți nu-și pun întrebarea dacă odraslele lor au ieșit de pe băncile facultății și cu ceva în cap, pentru că cel mai des acest neajuns este bariera dintre tânărul „specialist” și job.

Cu 2 facultăți făcute, nu se pot angaja nicăieri

Cât timp părinții se indignează că nu sunt locuri de muncă, pe copii nici vânt rece nu-i trece. Nimeni în mod serios nici nu-și caută un loc de lucru, pentru că dacă ar căuta, cu siguranță ar găsi. Problema la noi e că aceștia nu vor să fie dependenți de un angajator. Îi aud pe mulți spunând: „n-oi merge eu la cineva să mă-nchin”. Ei bine dragilor, stați atunci pe spatele părințălor care se-nchină la propriu prin Italia, Spania, Grecia, Portugalia sau Rusia. Sunt unii cu mai multe facultăți făcute și nu se pot angaja nicăieri – cam greu de crezut, dar sunt. Cu siguranță undeva se poate angaja (restaurant, supermarket, etc). Evident dacă a făcut drept, economie și relații internaționale, și este mândru nevoie mare, o să mai aibă de stat legat de fusta mamei încă mulți ani de zile.

Dacă așa i-au învățat

Sunt ani buni de când mulți părinți din R. Moldova pleacă la muncă peste hotare. Acum copiii acestora termină universități sau intră la facultate. Mulți de mici au avut tot ce și-au dorit din „posîlka” primită de la mama sau de la tata „de la Italia”. Inconștient sau conștient, acești părinți și-au crescut copiii pe care-i merită. Cu siguranță asta a pornit de la premisa: „le-am vrut doar binele”. Tinerii nu-și caută un job pentru că au pe cineva acolo departe, care oricând îi ajută sau pentru că nu prea au ce oferi angajatorului.

Și angajatori „buni” avem

Cunosc situația din interior și anume că nu fiecare student după ce finalizează studiile ar putea merge să se angajeze undeva. Este clar ca bună ziua că o bună parte după universitate habar nu au unde s-ar putea angaja și respectiv trăiesc pe banii părinților sau se căsătoresc și tot trăiesc din banii lor. În schimb, acum aud des că angajatorii caută tineri specialiști și nu au de unde alege. Ceea ce-mi pare absurd. Din zecile de mii de absolvenți cu siguranță s-ar găsi câțiva care ar face față. În aceste clipe îți dai seama că angajatorii au mofturile lor.

P.S. Să știți că lenea slujește omul ca omida pomul.

Dorin Galben

Anunțuri

4 gânduri despre &8222;Toți așteaptă „posîlka” de la Italia&8221;

  1. parerea mea e ca banii de la Italia fac mai mult rau decat bine si pentru individul ce le primeste si pentru economia tarii. Se creaza o societate si economie bazata doar pe consum, apare lipsa motivatiei de a schimba ceva.

  2. Ar fi de dorit sa cintaresti bine fiecare cuvit,scris mai sus! Tara Moldovei se gaseste intr-un haos ,ca nu are de-a face cu „posilka” de la Italia.Inainte de a judeca lucruri,pe care nu le cunosti pe pele,fa „un crug” prin politica din Moldova si judeca-i pe acei,care au provocat saracie si au facut asa,ca parintii sa-si paraseasca patria si sa verse sudoare pe cai straine,pentru a-si hrani si face studii (asa cum au nazbutit!!!) copiilor sai.E un mare pacat sa judeci pe acel,care a plecat sa faca ceva unde se poate de facut ! Domnule! Nici idee n-ai cum este viata departe de cei dragi ! Fa cuvinte mai mici si treci la fapte mai mari ! Lupta cu acei de sus ,nu cu acei,care nu mai au oxigen sa respire!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s