Moldovenii – o mână de oameni pe o palmă de pământ – pleacă pe-un capăt

hai-pa

Moldovenii pleacă peste hotare, pleacă, pleacă și tot pleacă. Dintr-o mână de oameni, pe o palmă de pământ, câți oare trebuie să mai plece până n-o să rămână nimeni aici?!

Pleacă și deștepții pentru că-s deștepți și cei mai prostuți, pentru că-s prostuți. Care se aranjează bine acolo unde pleacă, care găsesc ceva mai rău decât au lăsat. Dar indiferent de ce ocupație au acolo, oricum nimeni nu se trage acasă.

Am încercat să identific câteva cauze de ce moldovenii pleacă peste hotare. Pentru a le vedea citește mai jos:

1. Sărăcia. Oamenii pleacă pentru că aici trăiesc într-o sărăcie totală. Unii nu au cu ce hrăni familia, alții și fără familie nu au ce mânca. Așa că se duc unul după altul să scape de sărăcie.

2. Șomajul. Majoritatea care părăsesc Moldova nu au de lucru. Lucrează pentru bănuți o lună-două, văd că trăiesc lucrând ca și cum ar fi șomeri și decid să tragă o fugă spre Europa să grămădească niște bani. Ah da, la revedere!

3. Oficial studii. Mulți tineri pleacă peste hotare oficial la studii, dar din start au un scop bine definit – „rămân acolo, pentru că aici n-am la ce mă întoarce” și la revedere! Să-i judeci nu poți, să contrazici nici atăta – ce argument poți să-i aduci ca să se întoarcă?! Da, știu – n-ai argumente! Ei bine, unii se mai întorc înapoi deștepți și după oricum pleacă.

4. Iată la 4,5,6,7, mai am multe să vă spun, dar voi le știți pe toate … Evident lumea pleacă pentru că nu vede aici viitor, nu vede aici cum poate să-și crească copiii în siguranță, nu vede aici nimic decât corupție, cumetrism și banditism!

Cineva spunea că fiecare își merită țara în care trăiește. Poate că avea dreptate. Eu însă știu că nu merit țara în care trăiesc!

Măcar un argument de ce merită de rămas aici îl ascult cu plăcere!

Dorin Galben

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s