Cum este folosit jurnalismul în Moldova

Jurnalismul din Republica Moldova are mai multe „utilități” decât ar trebui în mod normal. Când în țară se întâmplă ceva ieșit din comun jurnaliștii sunt cei care abordează întâmplarea din toate punctele de vedere, în același timp tot jurnaliștii fiind „folosiți” de alții mai deștepți în scopurile proprii.

Imagine

Pentru ca postarea să fie mai interactivă la citire, voi puncta câteva situații în care jurnalismul din Moldova este „folosit” în cel mai urât mod.

1. Rating (cu alte cuvinte: câți mai mulți cititori, vizitatori, spectatori sau ascultători)

În acest caz jurnalismul, care ar trebui să informeze și să cultive oarecum societatea, pentru a avea un rating cât mai mare difuzează și multiplică prostia. Știrile despre chiloții lui cutare sau cutare, despre cine cu cine se culcă sau cutare cu cutare s-a certat/flocăit/scuipat… sunt scrise și preluate cu viteza luminii. Culmea e că lumea intră și citește. Da, mulți patroni de mass-media motivează că aceste știri sunt căutate. Dar dacă ele nu ar apărea, credeți că societatea le-ar simți lipsa? În alte țări exită presă galbenă (of, nu-mi place că anume culoarea asta a fost selectată) și acolo apar „știri” de astea deochiate. În Moldova însă unele instituții mass-media pretind că ar fi serioase și de încredere, dar difuzează prostii.

2. Manipulare

Jurnalismul moldovenesc manipulează, da manipulează la greu. Practic fiecare partid politic de la noi are câteo instituție mass-media care să-i cânte ditirambe, iar pe concurenți să-i facă cu ou și oțet. Au fost făcute mai multe liste pe alte bloguri, care instituție și cui îi aparține, eu nu mă expun deoarece nu am probe. Cel mai grav este că în Moldova poate fi „cumpărată” atitudinea bună a jurnalistului față de o persoană. Salariile mici și dorința de a trăi pe picior larg îi face pe angajații mass-media să fie indulgenți cu cei care le oferă ceva. Din păcate un jurnalism manipulator și manipulat nu contribuie la dezvoltarea democratică a țării.

3. Denigrare.

Instituțiile mass-media din Moldova sunt folosite pentru denigrarea cuiva. Mai rău e că instituțiiel mass-media din Moldova pot fi manipulate în așa fel încât să denigreze pe cineva din propria prostie. Recent a fost tragicul accident rutier în care au decedat 8 tineri. Cineva a avut interesul ca poliția rutieră să apară într-o lumină proastă de tot. Inițial unii jurnaliști insistau să afle de ce de la Anenii Noi, de unde se deplasau tinerii, până în Chișinău, unde s-au izbit în copac, nu au fost stopați de nicio patrulă a poliției. Mai apoi pe internet a apărut zvonul că cei 8 tineri ticsiți într-un automobil mic aveau 200 km/h deoarece erau goniți de poliția rutieră. Colac peste pupăză, au apărut și imagini cu titlul „executiv” iar jurnaliștii susțineau că în imagini se vede cum la nici jumătate de minut de locul accidentului se apropie o patrulă a poliției. Ministerul de interne a venit în aceeași zi cu probe că imaginile difuzate pe larg în presă au fost modificate digital. Deci dacă jurnaliștii nu au fost cei care au modificat imaginile pentru rating, atunci o persoană foarte deșteaptă i-a „utilizat” urât de tot ca să denigreze imaginea poliției rutiere. Pentru dezinformarea publicului oare nu se aplică nicio pedeapsă?

4. Calomnie

E cam tot ca și denigrarea. Doar că în acest caz se mai adaugă și faptul că unele instituții mass-media preiau diferite postări de pe bloguri unde oamenii își permit să-i numească în fel și chip pe cei de cine nu le place. Așa s-a întâmplat cu liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, când după ce s-a destrămat Alianța pentru Integrare Europeană, iar Filat și Plahotniuc s-au împăcat, Ghimpu a rămas cel marginalizat și hulit de toți. (Ei bine, politicianul nici nu încerca să-i apropie pe jurnaliști de el, îi ataca în fel și chip, iar aceștia se răzbunau). Recent vorbeam cu o colegă despre pedeapsa penală pentru calomnie. Ea a fost eliminată din legislație nu foarte demult. Nici nu știu cum ar fi fost mai bine, cu pedeapsă sau fără. Cert este că dacă ar exista riscul să nimerești la răcoare pentru calomnie, mulți jurnaliști s-ar gândi de câteva ori înainte de a spune/difuza o informație nu prea veridică.

5. Dezinformare.

Uneori cu intenție, alteori fără, dar jurnalismul din Moldova mai și dezinformează societatea. Noroc barem că există mai multe resurse mass-media și te poți informa, dar cred că oamenii ar trebui să-i penalizeze, prin boicotare, pe acei jurnaliști care își bat joc de încrederea lor și le prezintă informații eronate, fie din interes, fie din propria prostie.

Mariana Galben

P.S.: Jurnaliștii din Moldova își merită societatea în care trăiesc, moldovenii își merită jurnașliștii pe care îi au.

Reclame

2 gânduri despre &8222;Cum este folosit jurnalismul în Moldova&8221;

  1. E de plans… Si jurnalistii nostrii, nu au fost niciodata ai nostril…poate nici ei nu stiu ai cui sunt?! Pentru ca ambitiile sunt mari, iar calitatea nu e calitate, pentru ca visul bate orice realitate…Nu e asa, dragi jurnalisti of Rep of Moldova?!

  2. 1. Nu traim in tara minunilor unde ne hranim cu aer si fluturi, concurenta din mass-media impune ratingul> nai rating>nai publicitate>nai bani>nai bani> nai cu ce plati omul. E o chestie normala sa se faca stiri de can-can cu chilotii nu stiu cui deasupra capului nu stiu cui. Daca din asta se fac vizualizari si se atrage public, trebuie sa existe. Nimeni nu impune pe gat presa galbena sau titlurile groase de 2 bani.
    2. Vrei nu vrei esti manipulat de ceea ce scriu jurnalistii, in orice articol din lume exista o doza de manipulare. Nu mai este o noutate in zilele noastre. Vrei nu vrei televiziunile si alte structuri mass-media de la noi au apartinut si vor apartine unui partid>partide politice, pentru ca altfel sunt condamnate la faliment
    3, 4 si 5. Nu avem o institutie cu o caldare de sange intr-un loc sa verifice chestiile astea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s