Numai în Moldova…

Am o frustrare, în calitatea mea de jurnalist, că nu pot obține informațiile solicitate la timp în Moldova. Nu țin să mă laud, că nu prea am cu ce, dar sunt un jurnalist „cuminte” spre regretul meu. Încă nu mi-am format o îndrăzneală categorică, mai am o „timiditate” greu de explicat. Și cred că din cauza acestui cusur deseori nu pot obține informațiile de care am nevoie.

Sunt curioasă, în Moldova oare trebuie să fii jurnalist obraznic pentru a putea face materialul propus?

MAIMUTE

În continuare redau realitatea cu care mă confrunt aproape zilnic:

Numai în Moldova directorii instituțiilor medicale stau mai mult prin ședințe decât lucrează. Am un material cu temă medicală la care lucrez de o lună. Așa și nu pot da de nimeni care să-mi răspundă. Am aflat că avem 2 (sic!) specialiști în toată țara pe problemele de care mă interesez. Am apelat mai întâi la unul, după câteva zile de amânare mi-a cerut întrebările care vreau să i le pun. Eu i le-am trimis și când l-am contactat să văd când îmi răspunde el îmi zice că are un material bun la tema care mă interesează și mi-l trimite. Am rămas perplexă când am văzut că mi-a trimis 21 (!) de pagini despre ceva ce deloc nu mă interesa. La sfârșitul materialului am găsit bibliografia din care a fost scris, domnul specialist mi-a trimis o teză de an sau un referat. Am apelat atunci la al doilea specialist, el foarte binevoitor mi-a zis că în 10 minute îmi răspunde la toate întrebările, dar a intrat într-o ședință care a durat jumătate de zi, a doua zi avea o întrevedere după care iarăși a intrat în ședință, secretara sa mi-a zis că nu-l mai găsesc, a treia zi secretara mi-a zis că încă n-a venit la serviciu și tot așa…

Numai în Moldova un specialist simplu își dă importanță extraordinară și îți refuză un interviu pe motiv că „nici nu-mi imaginez cât e de ocupat”. A pățit-o o colegă de-a mea. A stabilit interviu cu o persoană, specialist în domeniul drepturilor omului. Timp de 3 săptămâni îi spunea că acuș răspunde, ca într-o zi să-i declare că nu are timp să răspundă deoarece e foarte ocupat. În ziua când i-a spus aceasta eu l-am văzut la ceremonia de decernare a premiilor ONU, a stat degeaba aproape 2 ore. Am vrut să mă apropii și săi spun: „Domnule X, of Doamne cât de ocupat sunteți”. Recent am avut interviuri cu premierul Vlad Filat, miniștrii Vasile Bumacov și Oleg Efrim, șeful de la CNA, Viorel Chetraru și cu primarul general, Dorin Chirtoacă. Oamenii aceștia au găsit timp, dar un specialist de rând nu are. Puteți spune orișice despre politicieni, despre cei de la putere, putem fi nemulțumiți de activitatea lor, dar îmi place când ei găsesc timp pentru presă, dacă vorbesc cu noi înseamnă că au timp și pentru popor, vor măcar să afle oamenii ce fac ei.

Numai în Moldova poți să trimiți o solicitare oficală la o instituție publică și să nu mai primești răspuns. Am pățit-o de multe ori. Deja când aud că-mi solicită un demers pot să pun cruce pe material, deoarece fie nu voi primi răspuns, fie când îl voi primi informația nu va mai fi actuală. Zilele trecute am cerut un simplu număr de la poliție – câte amenzi s-au aplicat pentru o anumită încălcare. Toată ziua am fost amânată: acuș îți spun, acuș îți spun, ca seară să-mi zică să trimit o solicitare oficială la care voi primi răspuns în 2-3 zile. Au trecut 4 deja, răspunsul nu a venit, deși am gata știrea în care îmi lipsește un simplu număr. Cred că polițiștii când au auzit ce vreau eu să aflu s-au pus pe dat amenzi ca să aibă ce declara presei, altă explicație nu am. Eu cer anularea prevederii prin care jurnaliștii trebuie să scrie solicitare oficială și să aștepte până la 30 de zile un răspuns. Halal de așa jurnalism. Se pare că cei care au făcut așa lege nu au auzit despre actualitate.

M.

P.S: Au mai fost câteva frustrări, dar la moment nu mi le amintesc. (creierul s-a relaxat după o zi de concediu medical). Pe parcurs voi completa postarea cu altele de care mă voi ciocni.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s